Aktualności

ZAPROSZENIE NA WYJAZD STUDYJNY „NATURA-EKOLOGIA-TRADYCJA”

ZAPROSZENIE NA WYJAZD STUDYJNY „NATURA-EKOLOGIA-TRADYCJA”

Lokalna Grupa Działania „Zapiecek” serdecznie zaprasza przedstawicieli biur turystycznych, pilotów, przewodników, dziennikarzy, potencjalnych turystów spoza obszaru LGD a także mieszkańców obszaru LGD „Zapiecek” oraz LGD „RAZEM” do udziału w bezpłatnym wyjeździe po obszarze LGD „Zapiecek” w dniu  7 października (piątek) 2022 r.

Pokazy kulinarne w Bistro Wrząca Woda

Podążając Lubelskim Szlakiem Kulinarnym „Zasmakuj w Tradycji” 29 września 2022r.  zawitaliśmy w Bistro „Wrząca Woda”, którego właścicielem jest p. Artur Bober. To klimatyczne miejsce z autorskim menu Artura, który wiele lat jeździł po świecie, uczył się gotowania, by po latach wrócić do Radzynia Podlaskiego i stworzyć smaczne i nowoczesne menu zakorzenione w tradycji.

Publikacja promująca Lubelski Szlak Kulinarny ,,Zasmakuj w Tradycji”

W ramach projektu pt . „Zasmakuj w Tradycji – Lubelski Szlak Kulinarny” powstała publikacja promująca Lubelski Szlak Kulinarny. Projekt powstał dzięki współpracy pięciu Lokalnych Grup Działania z terenu Lubelszczyzny w tym LGD ,,Zapiecek”. Szlak został wytyczony na terenie powiatów lubelskiego, radzyńskiego, krasnostawskiego, kraśnickiego i biłgorajskiego.

Spotkania konsultacyjne dotyczące opracowania Lokalnej Strategii Rozwoju na lata 2023 – 2027

Lokalna Grupa Działania „Zapiecek” serdecznie zaprasza organizacje pozarządowe, przedstawicieli jednostek samorządu terytorialnego, lokalnych liderów, przedsiębiorców oraz wszystkich mieszkańców zainteresowanych przyszłością i rozwojem naszego obszaru do udziału w otwartym spotkaniu konsultacyjnym dotyczącym opracowania Lokalnej Strategii Rozwoju na lata 2023 – 2027.

  • Gminna Biblioteka Publiczna w Borkach (ul. Spółdzielcza 1 ), 29 września 2022 r. godz. 15.00
  • Biuro LGD ,,Zapiecek”  (ul. Ostrowiecka 17/21 pierwsze piętro), 29 września 2022 r.  godz. 17.00 

 

Wyjazd studyjny „Ziemia Radzyńska – spotkanie kultur”

14 września Lokalna Grupa Działania „Zapiecek” zorganizowała wyjazd studyjny „Ziemia Radzyńska – spotkanie kultur”.
Był on częścią realizacji projektu współpracy „SZLAKI TURYSTYCZNE: ATRAKCJE, ROZRYWKA, TRENING” (akronim START). Celem wyjazdu była analiza i promocja możliwości promowania Ziemi Radzyńskiej przez jej walory historyczno – kulturowe.

Zaproszenie na warsztaty pt. „Opracowanie technologii produkcji przetworów z owoców i warzyw przydatnych do produkcji w małej skali + warsztaty”

 

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”. Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020

 Zaproszenie na warsztaty

„Opracowanie technologii produkcji przetworów z owoców i warzyw przydatnych do produkcji w małej skali + warsztaty” w ramach operacji „Przetwórstwo na małą skalę szansą dla niewielkich producentów rolnych”

Rozpoczynamy pokazy kulinarne!

12 września 2022 r. odbyły się pierwsze pokazy kulinarne w ramach projektu „Zasmakuj w Tradycji – Lubelski Szlak Kulinarny”. Pokazy poprowadzili p. Elżbieta i p. Jerzy Wójcik, właściciele jednej z lubelskich restauracji propagujący zdrową, regionalną kuchnię. Tego dnia gościliśmy w dwóch obiektach znajdujących się na szlaku. Pierwszym z nich był bar  Gryzli gdzie pokaz kuchni regionalnej odbył się z wykorzystaniem lokalnych produktów. Drugim obiektem była olejarnia u p. Marka Korczyka  naolejowani.pl  gdzie królowały dyniowe smaki, było przepysznie!! Dziękujemy Państwu Elżbiecie i Jerzemu Wójcik a także Gryzli i naolejowani.pl