KONKURS „ZŁOTA FAJERKA – DZIEDZICTWO POLSKICH SMAKÓW”

Konkurs „Złota Fajerka – Dziedzictwo Polskich Smaków” jest organizowany przez fundację „Od pokoleń dla pokoleń” we współpracy z Ogólnopolskim Stowarzyszeniem Szefów Kuchni i Cukierni. Jego celem jest przede wszystkim zachowanie i popularyzacja tradycyjnych potraw regionalnych oraz rozwinięcie swoistego międzypokoleniowego dialogu kulinarnego. Chcemy zainspirować do odkrywania swojego dziedzictwa kulinarnego i źródeł smaków. Z drugiej strony zależy nam na ocaleniu od zapomnienia starych przepisów, zapomnianych już potraw, przypomnieniu niezwykłych składników i produktów.

ZASADY KONKURSU

SZKOŁY

Prezentacja w formie opisowej (np. opowiadanie, esej) lub multimedialna (fotoreportaż lub materiał audio-video) zawierająca twórcze rozwinięcie hasła „polskie dziedzictwo smaków” ze szczególnym uwzględnieniem swojego regionu. Prezentacja może zawierać przepisy, opis zwyczajów kulinarnych, osobiste  wspomnienia i przeżycia z tym związane itp. Prezentacja powinna zostać przesłana w formie elektronicznej z wykorzystaniem formularza zgłoszeniowego. Nagrodzone prace zostaną zaprezentowane podczas uroczystej Gali Finałowej.

SZKOŁY GASTRONOMICZNE

Przepis na tradycyjną potrawę regionalną lub jej zmodyfikowaną wersję. Pięciu wybranych finalistów zmierzy się w bezpośrednim pojedynku podczas uroczystej Gali Finałowej. Trzy najlepsze potrawy zostaną nagrodzone. Szczegółowe zasady konkursu finałowego zostaną ogłoszone w najbliższym czasie. Prezentacja powinna zostać przesłana w formie elektronicznej z wykorzystaniem formularza zgłoszeniowego. (Jeden uczeń może zgłosić jeden przepis).

ORGANIZACJE SPOŁECZNE

Przepis na oryginalną potrawę regionalną wraz z prezentacją opisową lub multimedialną. Prezentacja może dotyczyć również działalności organizacji zgłaszającej ze szczególnym uwzględnieniem pielęgnowanych tradycji, których częścią jest prezentowana potrawa. Nagrodzone potrawy zostaną zaprezentowane podczas uroczystej Gali Finałowej. Prezentacja powinna zostać przesłana w formie elektronicznej z wykorzystaniem formularza zgłoszeniowego.