Nasze inicjatywy

Pokazy kulinarne w Bistro Wrząca Woda

Podążając Lubelskim Szlakiem Kulinarnym „Zasmakuj w Tradycji” 29 września 2022r.  zawitaliśmy w Bistro „Wrząca Woda”, którego właścicielem jest p. Artur Bober. To klimatyczne miejsce z autorskim menu Artura, który wiele lat jeździł po świecie, uczył się gotowania, by po latach wrócić do Radzynia Podlaskiego i stworzyć smaczne i nowoczesne menu zakorzenione w tradycji.

Publikacja promująca Lubelski Szlak Kulinarny ,,Zasmakuj w Tradycji”

W ramach projektu pt . „Zasmakuj w Tradycji – Lubelski Szlak Kulinarny” powstała publikacja promująca Lubelski Szlak Kulinarny. Projekt powstał dzięki współpracy pięciu Lokalnych Grup Działania z terenu Lubelszczyzny w tym LGD ,,Zapiecek”. Szlak został wytyczony na terenie powiatów lubelskiego, radzyńskiego, krasnostawskiego, kraśnickiego i biłgorajskiego.

Wyjazd studyjny „Ziemia Radzyńska – spotkanie kultur”

14 września Lokalna Grupa Działania „Zapiecek” zorganizowała wyjazd studyjny „Ziemia Radzyńska – spotkanie kultur”.
Był on częścią realizacji projektu współpracy „SZLAKI TURYSTYCZNE: ATRAKCJE, ROZRYWKA, TRENING” (akronim START). Celem wyjazdu była analiza i promocja możliwości promowania Ziemi Radzyńskiej przez jej walory historyczno – kulturowe.

Rozpoczynamy pokazy kulinarne!

12 września 2022 r. odbyły się pierwsze pokazy kulinarne w ramach projektu „Zasmakuj w Tradycji – Lubelski Szlak Kulinarny”. Pokazy poprowadzili p. Elżbieta i p. Jerzy Wójcik, właściciele jednej z lubelskich restauracji propagujący zdrową, regionalną kuchnię. Tego dnia gościliśmy w dwóch obiektach znajdujących się na szlaku. Pierwszym z nich był bar  Gryzli gdzie pokaz kuchni regionalnej odbył się z wykorzystaniem lokalnych produktów. Drugim obiektem była olejarnia u p. Marka Korczyka  naolejowani.pl  gdzie królowały dyniowe smaki, było przepysznie!! Dziękujemy Państwu Elżbiecie i Jerzemu Wójcik a także Gryzli i naolejowani.pl

Zaproszenie na wyjazd studyjny „Ziemia Radzyńska – spotkanie kultur”

Lokalna Grupa Działania „Zapiecek” serdecznie zaprasza przedstawicieli biur turystycznych, pilotów, przewodników, dziennikarzy, potencjalnych turystów spoza obszaru LGD a także mieszkańców obszaru LGD „Zapiecek” oraz LGD „RAZEM” do udziału w bezpłatnym wyjeździe po obszarze LGD „Zapiecek” w dniu  14 września 2022 r.

Najbliższe pokazy kulinarne na Lubelskim Szlaku Kulinarnym „Zasmakuj w Tradycji” już wkrótce

Zapraszamy na wędrówkę po Lubelskim Szlaku Kulinarnym „Zasmakuj w Tradycji” i wzięcia udziału w pokazach kulinarnych. Najbliższe pokazy kulinarne na obszarze LGD „Zapiecek” odbędą się w dniu 12 września w ,,Gryzli Bar” Gryzli ul. Gwardii 6, 21-300 Radzyń Podlaski o godzinie 10.00 oraz w Olejarni ,,NaOlejowani.Pl”, naolejowani.pl Ossowa 134A o godzinie 14.00.
Prosimy o wcześniejsze zgłoszenie chęci udziału w pokazach kulinarnych pod nr tel. 83 352 16 00 lub w biurze LGD ,,Zapiecek”
(ul Ostrowiecka 17/21).
Ilość miejsc ograniczona!
Zapraszamy!!