Armii Krajowej 36/U1, 21-300 Radzyń Podlaski. ZAPRASZAMY!! Pokaz odbędzie się 27 września 2022r. o godzinie 11:00 w Bistro Wrząca Woda ul.
Armii Krajowej 36/U1, 21-300 Radzyń Podlaski. ZAPRASZAMY!! Pokaz odbędzie się 27 września 2022r. o godzinie 11:00 w Bistro Wrząca Woda ul.
12 września 2022 r. odbyły się pierwsze pokazy kulinarne w ramach projektu „Zasmakuj w Tradycji – Lubelski Szlak Kulinarny”. Pokazy poprowadzili p. Elżbieta i p. Jerzy Wójcik, właściciele jednej z lubelskich restauracji propagujący zdrową, regionalną kuchnię. Tego dnia gościliśmy w dwóch obiektach znajdujących się na szlaku. Pierwszym z nich był bar Gryzli gdzie pokaz kuchni regionalnej odbył się z wykorzystaniem lokalnych produktów. Drugim obiektem była olejarnia u p. Marka Korczyka naolejowani.pl gdzie królowały dyniowe smaki, było przepysznie!! Dziękujemy Państwu Elżbiecie i Jerzemu Wójcik a także Gryzli i naolejowani.pl
W dniu 22.08.2022 r. odbył się pierwszy wyjazd studyjny po Lubelskim Szlaku Kulinarnym ,,Zasmakuj w Tradycji”, który został zorganizowany we współpracy pięciu Lokalnych Grup Działania z terenu Lubelszczyzny w tym LGD ,,Zapiecek”. Odwiedziliśmy 9 spośród 31 obiektów znajdujących się na szlaku kulinarnym. Były wśród nich między innymi restauracje, producenci miodu, cydru, wina, oleju, pieczywa…
W dniu 30 maja 2022 r. na obszarze Lokalnej Grupy Działania „Zapiecek” odbyły się warsztaty kulinarne w ramach realizacji projektu współpracy pn. Zasmakuj w Tradycji- Lubelski Szlak Kulinarny. W warsztatach wzięło udział 10 osób, reprezentujących szlak kulinarny na obszarze Lokalnej Grupy Działania „Zapiecek”. Celem warsztatów było udoskonalenie umiejętności sporządzania potraw typowych dla kuchni regionalnej przy wykorzystaniu produktów i składników pochodzących od lokalnych dostawców.
W ramach projektu „Zasmakuj w Tradycji – Lubelski Szlak Kulinarny” powstała strona internetowa Lubelskiego Szlaku Kulinarnego na której odnaleźć można opis projektu znajdujący się pod zakładką ,,O szlaku”, aktualności, obiekty znajdujące się na szlaku wraz z ich opisem oraz lokalizacją, przepisy na dania, które przygotowywane były podczas pokazów kulinarnych jak również galerię zdjęć. Zapraszamy do odwiedzania miejsc znajdujących się na szlaku oraz strony internetowej!
Lubelski Szlak Kulinarny narodził się w ramach projektu „Zasmakuj w Tradycji – Lubelski Szlak Kulinarny” powstałego dzięki współpracy pięciu Lokalnych Grup Działania: Kraina wokół Lublina, Zapiecek, Krasnystaw Plus, Ziemia Biłgorajska oraz Ziemi Kraśnickiej. Szlak został wytyczony na terenie powiatów lubelskiego, radzyńskiego, krasnostawskiego, kraśnickiego i biłgorajskiego.
Wczoraj Lokalna Grupa Działania „Zapiecek” podpisała w Urzędzie Marszałkowskim w Lublinie umowę dotyczącą realizacji projektu współpracy „Zasmakuj w Tradycji – Lubelski Szlak Kulinarny”. W jego efekcie nasi partnerzy, restauratorzy, producenci żywności itd. utworzą oznaczoną, certyfikowaną, posiadającą własne tabliczki, loga, metody komunikacji, gadżety reklamowe sieć placówek, umożliwiającą łatwe dotarcie do tego, co nasza kuchnia i tradycja kulinarna mają najlepszego. Liderem projektu jest Lokalna Grupa Działania na Rzecz Rozwoju Gmin Powiatu Lubelskiego – „Kraina wokół Lublina”.