Lubelski Szlak Kulinarny

Rozpoczynamy pokazy kulinarne!

12 września 2022 r. odbyły się pierwsze pokazy kulinarne w ramach projektu „Zasmakuj w Tradycji – Lubelski Szlak Kulinarny”. Pokazy poprowadzili p. Elżbieta i p. Jerzy Wójcik, właściciele jednej z lubelskich restauracji propagujący zdrową, regionalną kuchnię. Tego dnia gościliśmy w dwóch obiektach znajdujących się na szlaku. Pierwszym z nich był bar  Gryzli gdzie pokaz kuchni regionalnej odbył się z wykorzystaniem lokalnych produktów. Drugim obiektem była olejarnia u p. Marka Korczyka  naolejowani.pl  gdzie królowały dyniowe smaki, było przepysznie!! Dziękujemy Państwu Elżbiecie i Jerzemu Wójcik a także Gryzli i naolejowani.pl

Najbliższe pokazy kulinarne na Lubelskim Szlaku Kulinarnym „Zasmakuj w Tradycji” już wkrótce

Zapraszamy na wędrówkę po Lubelskim Szlaku Kulinarnym „Zasmakuj w Tradycji” i wzięcia udziału w pokazach kulinarnych. Najbliższe pokazy kulinarne na obszarze LGD „Zapiecek” odbędą się w dniu 12 września w ,,Gryzli Bar” Gryzli ul. Gwardii 6, 21-300 Radzyń Podlaski o godzinie 10.00 oraz w Olejarni ,,NaOlejowani.Pl”, naolejowani.pl Ossowa 134A o godzinie 14.00.
Prosimy o wcześniejsze zgłoszenie chęci udziału w pokazach kulinarnych pod nr tel. 83 352 16 00 lub w biurze LGD ,,Zapiecek”
(ul Ostrowiecka 17/21).
Ilość miejsc ograniczona!
Zapraszamy!!

Wyjazd studyjny po Lubelskim Szlaku Kulinarnym ,,Zasmakuj w Tradycji”

W dniu 22.08.2022 r. odbył się pierwszy wyjazd studyjny po Lubelskim Szlaku Kulinarnym ,,Zasmakuj w Tradycji”, który został zorganizowany we współpracy pięciu Lokalnych Grup Działania z terenu Lubelszczyzny w tym LGD ,,Zapiecek”. Odwiedziliśmy 9 spośród 31 obiektów znajdujących się na szlaku kulinarnym. Były wśród nich między innymi restauracje, producenci miodu, cydru, wina, oleju, pieczywa…

Warsztaty kulinarne „Zasmakuj w Tradycji – Lubelski Szlak Kulinarny”

W dniu 30 maja 2022 r. na obszarze Lokalnej Grupy Działania „Zapiecek” odbyły się warsztaty kulinarne w ramach realizacji projektu współpracy pn. Zasmakuj w Tradycji- Lubelski Szlak Kulinarny. W warsztatach wzięło udział 10 osób, reprezentujących szlak kulinarny na obszarze Lokalnej Grupy Działania „Zapiecek”. Celem warsztatów było udoskonalenie umiejętności sporządzania potraw typowych dla kuchni regionalnej przy wykorzystaniu produktów i składników pochodzących od lokalnych dostawców.

Strona internetowa Lubelskiego Szlaku Kulinarnego

W ramach projektu „Zasmakuj w Tradycji – Lubelski Szlak Kulinarny” powstała strona internetowa Lubelskiego Szlaku Kulinarnego na której odnaleźć można opis projektu znajdujący się pod zakładką ,,O szlaku”, aktualności, obiekty znajdujące się na szlaku wraz z ich opisem oraz lokalizacją, przepisy na dania, które przygotowywane były podczas pokazów kulinarnych jak również galerię zdjęć.  Zapraszamy do odwiedzania miejsc znajdujących się na szlaku oraz strony internetowej!

„ZASMAKUJ W TRADYCJI – LUBELSKI SZLAK KULINARNY”

Lubelski Szlak Kulinarny narodził się w ramach projektu „Zasmakuj w Tradycji – Lubelski Szlak Kulinarny” powstałego dzięki współpracy pięciu Lokalnych Grup Działania: Kraina wokół Lublina, Zapiecek, Krasnystaw Plus, Ziemia Biłgorajska oraz Ziemi Kraśnickiej. Szlak został wytyczony na terenie powiatów lubelskiego, radzyńskiego, krasnostawskiego, kraśnickiego i biłgorajskiego.

Zrealizujemy projekt „Zasmakuj w Tradycji – Lubelski Szlak Kulinarny”

Wczoraj Lokalna Grupa Działania „Zapiecek” podpisała w Urzędzie Marszałkowskim w Lublinie umowę dotyczącą realizacji projektu współpracy „Zasmakuj w Tradycji – Lubelski Szlak Kulinarny”. W jego efekcie nasi partnerzy, restauratorzy, producenci żywności itd. utworzą oznaczoną, certyfikowaną, posiadającą własne tabliczki, loga, metody komunikacji, gadżety reklamowe sieć placówek, umożliwiającą łatwe dotarcie do tego, co nasza kuchnia i tradycja kulinarna mają najlepszego. Liderem projektu jest Lokalna Grupa Działania na Rzecz Rozwoju Gmin Powiatu Lubelskiego –  „Kraina wokół Lublina”.