W poniedziałek 12 grudnia 2022 r. spotkaliśmy się w Restauracji Koncertowej w Lublinie aby podsumować realizację partnerskiego projektu „Zasmakuj w Tradycji” Lubelski Szlak Kulinarny. Spotkanie było okazją do zaprezentowania obiektów znajdujących się na Szlaku, poznania ich oferty turystyczno-kulinarnej a także możliwością degustacji produktów regionalnych.
Na Lubelskim Szlaku Kulinarnym znajduje się 31 obiektów o różnym profilu działalności: restauracje, gospodarstwa agroturystyczne, piekarnie, pasieki, gospodarstwa ogrodnicze zajmujące się przetwórstwem owoców i warzyw, winiarnie, olejarnia i serowarnia.
Szlak powstał dzięki współpracy pięciu Lokalnych Grup Działania z terenu Lubelszczyzny: Lokalna Grupa Działania „Zapiecek”, Lokalna Grupa Działania Ziemi Kraśnickiej, LGD „Kraina wokół Lublina”, Lokalna Grupa Działania ,,Ziemia Biłgorajska” oraz Lokalna Grupa Działania Krasnystaw PLUS.
Dziękujemy gestorom z obszaru LGD „Zapiecek”, którzy uczestniczyli w projekcie:
Sylwia i Artur Bober – Bistro ,,Wrząca Woda’’
Daniel Księżopolski – Restauracja ,,Pauza’’
Beata Struk – Hotel „Manhatan”
Marek Korczyk – Olejarnia „NaOlejowani.pl”
Magdalena i Michał Kiewel – „Gryzli Bar”
Serdecznie zapraszamy na Lubelski Szlak Kulinarny! Pozwoli on turystom poznać nie tylko zabytki i krajobrazy regionu, ale też odkrywać jego unikatowy smak i zapach.
Zachęcamy do zapoznania się z pełną ofertą Lubelskiego Szlaku Kulinarnego „Zasmakuj w Tradycji” www.zasmakujwtradycji.pl