W ramach projektu pt . „Zasmakuj w Tradycji – Lubelski Szlak Kulinarny” powstała publikacja promująca Lubelski Szlak Kulinarny. Projekt powstał dzięki współpracy pięciu Lokalnych Grup Działania z terenu Lubelszczyzny w tym LGD ,,Zapiecek”. Szlak został wytyczony na terenie powiatów lubelskiego, radzyńskiego, krasnostawskiego, kraśnickiego i biłgorajskiego.
Jego celem jest upowszechnianie turystyki kulinarnej oraz zaangażowanie lokalnych producentów, przetwórców, właścicieli agroturystyk, restauracji i innych obiektów gastronomicznych w promowanie produktów regionalnych i tradycyjnych Lubelszczyzny. Zadaniem projektu jest rozszerzanie na tym terenie nowej formy turystyki – turystyki kulinarnej. Szlak kulinarny pozwala turystom poznać nie tylko zabytki i krajobrazy regionu, ale też odkrywać jego unikatowy smak i zapach. A smak Lubelszczyzny jest bardzo różnorodny. Dlatego na szlaku wybrano obiekty, w których prowadzona jest działalność związana z wytwarzaniem oraz wprowadzaniem na rynek produktów charakterystycznych dla naszego regionu. Celem tej publikacji jest wskazanie miejsc, w których można znaleźć wysokiej jakości produkty lokalne oraz spróbować regionalnych przysmaków z gwarancją dbałości o tradycyjny proces przygotowania. Obiekty z powiatu radzyńskiego, które znalazły się na szlaku to: Olejarnia „NaOlejowani.pl”, „Gryzli Bar”, Restauracja „Manhatan”, Bistro „Wrząca Woda” oraz Restauracja „Pauza”. Wstępując na Lubelski Szlak, można delektować się polecanymi przysmakami Lubelszczyzny.
PUBLIKACJA- „ZASMAKUJ W TRADYCJI – LUBELSKI SZLAK KULINARNY”