Kolejnym przystankiem na Lubelskim Szlaku Kulinarnym była Restauracja ,,Pauza”, gdzie 12 października 2022r. odbyły się pokazy kulinarne ,,Zasmakuj w Tradycji”. „Pauza” to nowoczesne, jasne i przestronne wnętrza zaprojektowane przez popularną architektkę. Pan Daniel, właściciel restauracji, swoją wiedzę i doświadczenie zdobywał w największych i najpopularniejszych restauracjach w kraju.
Restaurator stworzył własne menu z wieloma tradycyjnymi potrawami, wykorzystując lokalne produkty, takie jak karpie z łowisk w Siemieniu i przygotowuje z nich pierogi z karpiem. Pokaz poprowadzili Państwo Elżbieta i Jerzy Wójcik, którzy wykorzystując produkty regionalne przygotowali pyszności takie jak jesienna zupa z opieńkami, kozi ser zapiekany w cieście z karmelizowaną brukselką, figi z gorgonzolą z posypką z sera koziego oraz skubaniec Radzyński ze śliwkami. Dziękujemy Pani Eli I Panu Jerzemu za kolejną dawkę ogromnej wiedzy teoretycznej jak i praktycznej, którą nam przekazali oraz Panu Danielowi za przemiłą atmosferę.
,,Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie” Operacja pn. ,,Zasmakuj w Tradycji – Lubelski Szlak Kulinarny”- współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach działania 19. ,,Wsparcie dla rozwoju lokalnego w ramach inicjatywy LEADER” w ramach poddziałania ,,Przygotowanie i realizacja działań w zakresie współpracy z lokalną grupą działania” objętego ,,Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020”. Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020- Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi