Operacja „Wdrażanie i zarządzanie strategią rozwoju lokalnego kierowanego przez społeczność” jest realizowana w ramach Planu Strategicznego dla Wspólnej Polityki Rolnej na lata 2023-2027 dla interwencji I.13.1 LEADER / Rozwój Lokalny Kierowany przez Społeczność (RLKS) i dofinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach EFRROW.
Cel i przewidywany efekt: sprawne i skuteczne wdrażanie i zarządzanie LSR, w tym realizacja Planu Komunikacji. Strona internetowa opracowana przez Lokalną Grupę Działania „Zapiecek”.
Instytucja Zarządzająca PS WPR 2023-2027 - Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Ostatni pokaz kulinarny w Restauracji ,,Manhatan”

To co dobre szybko się kończy… Za nami ostatni pokaz kulinarny realizowany w ramach projektu Lubelski Szlak Kulinarny ,,Zasmakuj w Tradycji. Pokaz odbył się 24 października w restauracji ,,Manhatan” położonej w samym centrum Radzynia, która znajduje się na Lubelskim Szlaku Kulinarnym.

Prowadzi ją rodzina, która jest związana z gastronomią radzyńską od ponad 45 lat. Restauracja i hotel z nią połączony znajdują się w uroczej i bardzo zadbanej miejskiej kamienicy. Serwowane są tu tradycyjne, smaczne potrawy kuchni polskiej. Podtrzymując tradycję Pani Ela w ramach pokazu przygotowała menu z lokalnych produktów z których powstały potrawy takie jak ziemniaki zapiekane z serem dojrzewającym, ciasteczka lawendowe czy zupa cebulowa z grzanką serową. Pan Jerzy przeprowadził ciekawą prezentację , której z uwagą wysłuchali nie tylko uczniowie  klas gastronomicznych ze szkoły ZSP, ale także pozostali goście. Serdecznie dziękujemy wszystkim za przybycie i udział w pokazach. Szczególne podziękowania dla Pani Eli i Pana Jerzego za serce, które wkładają w swoją pracę oraz Pani Beacie, współwłaścicielce Restauracji ,,Manhatan” za przemiłą atmosferę .