Operacja „Wdrażanie i zarządzanie strategią rozwoju lokalnego kierowanego przez społeczność” jest realizowana w ramach Planu Strategicznego dla Wspólnej Polityki Rolnej na lata 2023-2027 dla interwencji I.13.1 LEADER / Rozwój Lokalny Kierowany przez Społeczność (RLKS) i dofinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach EFRROW.
Cel i przewidywany efekt: sprawne i skuteczne wdrażanie i zarządzanie LSR, w tym realizacja Planu Komunikacji. Strona internetowa opracowana przez Lokalną Grupę Działania „Zapiecek”.
Instytucja Zarządzająca PS WPR 2023-2027 - Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Wybraliśmy Gminną Mistrzynię Nalewek 2025

W sobotę 8 lutego 2025 r. odbył się finał VI Gminnego Konkursu o „Kryształową Karafkę”, organizowanego przez Lokalną Grupę Działania „Zapiecek” i Gminny Ośrodek Kultury w Kąkolewnicy. Konkurs jest wydarzeniem towarzyszącym Spotkaniu Karnawałowemu „Pierogi”.

Pierwsze miejsce i tytuł Gminnej Mistrzyni Nalewek 2025 otrzymała Elżbieta Dębińska z Turowa za Nalewkę z aronii.

Miejsce drugie za nalewkę z jeżyn zajęła Elżbieta Nowik, a miejsce trzecie, za malinową nalewkę o wdzięcznej nazwie „Na zdrowie”, otrzymała Marta Rosińska.

W Konkursie wyróżnione zostały: Małgorzata Boreczek – za Nalewkę kajmakową i Magdalena Majczyna – za Nalewkę wiśniową.

Nagrody laureatkom i zestawy upominków LGD „Zapiecek” pozostałym uczestnikom wręczyły Maryla Burczaniuk – Wiceprezes Lokalnej Grupy Działania „Zapiecek” i Anna Mróz – Wójt Gminy Kąkolewnica.

W Gminnym Konkursie o „Kryształową Karafkę” udział wzięło 30 uczestników, którzy zgłosili łącznie 50 nalewek.

 

Lokalne trunki oceniała Komisja konkursowa w składzie:

  1. Zbigniew Smółko – przewodniczący
  2. Angelika Terlikowska- sekretarz
  3. Marta Belniak – członek
  4. Edyta Kamińska – członek
  5. Mirosława Piasko – członek
  6. Mateusz Orzechowski – członek
  7. Jan Ładny – członek
  8. Jerzy Drzymała – członek
  9. Anna Matysiak – członek

 

Nalewki oceniano według następujących kryteriów:

  • Kolor (czystość, klarowność)
  • Aromat (naturalność, przyjemność aromatu)
  • Moc (zawartość alkoholu w danej nalewce)
  • Smak (harmonijność, intensywność)
  • Pijalność (ogólna „przyjemność” spożywania nalewki)

 

Dziękujemy Członkom Komisji konkursowej za wykonanie tego niełatwego zadania.

Gminie Kąkolewnica oraz Gminnemu Ośrodkowi Kultury w Kąkolewnicy dziękujemy za wspólne zaangażowanie w tworzenie przestrzeni dla pielęgnowania tradycji kulinarnych.

Dziękujemy także Uczestnikom konkursu za zaangażowanie, zgłoszenie swoich produktów i możliwość poznania nalewkowych smaków z gminy Kąkolewnica.

 

Zdjęcia: Gmina Kąkolewnica