Prezentujemy Państwu 20 produktów tradycyjnych z naszego obszaru, które zostały wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Podstawą wpisu na Listę Produktów Tradycyjnych jest tradycja wytwarzania, wynosząca co najmniej 25 lat oraz szczególna i niepowtarzalna jakość związana z metodami produkcji, które gwarantują wyjątkowe cechy i właściwości otrzymanego wyrobu.
Obecnie taka żywność cieszy się coraz większym powodzeniem, cechuje ją najwyższa jakość i niepowtarzalny charakter. Zachęcamy do zapoznania się z tajnikami receptur, sposobem wykonywania i bogatą historią naszych produktów.
Przekazywane z pokolenia na pokolenie dziedzictwo kulinarne przyczynia się do promocji i rozwoju naszego regionu.
Na krajowej Liście Tradycyjnych Produktów znajduje się 20 produktów z terenu powiatu radzyńskiego:
Kartoflaki woleńskie z Woli Osowińskiej (Gmina Borki)
Marchwiak z makiem (Gmina Kąkolewnica)
Nalewka ziemiańska z Przegalin Dużych (Gmina Komarówka Podlaska)
Oranżada z Kąkolewnicy (Gmina Kąkolewnica)
Parowańce brzozowickie z kapustą i grzybami (Gmina Kąkolewnica)
Parowańce z kaszą jaglaną (Gmina Kąkolewnica)
Parowańce z serem (Gmina Kąkolewnica)
Parowańce żakowolskie z soczewicą (Gmina Kąkolewnica)
Pączki żakowolskie z powidłami z antonówek (Gmina Kąkolewnica)
Pierogi lipniackie z kapustą i grzybami (Gmina Kąkolewnica)
Pierogi olszewnickie z kaszą gryczaną (Gmina Kąkolewnica)
Pierogi turowskie z soczewicą (Gmina Kąkolewnica)
Pierogi zosinowskie z jagodami (Gmina Kąkolewnica)
Pierogi żakowolskie ze smażonymi ziemniakami (Gmina Kąkolewnica)
Podcos z Woli Osowińskiej (Gmina Borki)
Pyzy polskowolskie z mięsem (Gmina Kąkolewnica)
Racuchy turowskie (Gmina Kąkolewnica)
Racuchy z makiem (Gmina Kąkolewnica)
Tertuny brzozowickie z soczewicą (Gmina Kąkolewnica)
Zawijaki wygnanowskie (Gmina Kąkolewnica)