28 lutego Lokalna Grupa Działania „Zapiecek” zorganizowała wyjazd na konferencję zorganizowaną przez Departament Rolnictwa i Środowiska UMWL.
Spotkanie odbyło się w Lubelskim Centrum Konferencyjnym w Lublinie i adresowane było do producentów produktów regionalnych i tradycyjnych.
W zorganizowanym przez nas wyjeździe wzięły udział Panie z Kół Gospodyń Wiejskich z obszaru działania LGD „ Zapiecek” .
Konferencja dotyczyła nowych regulacji prawnych m. in. wymogów i warunków higieniczno – sanitarnych przy wytwarzaniu i dystrybucji żywności tradycyjnej, regionalnej, lokalnej. Dla uczestniczek wyjazdu była to doskonała okazja do zapoznania się z całokształtem tej tematyki.
Podczas Gali uczestnicy poznali kolejne pięćdziesiąt pozycji naszego regionu, które wzbogaciły Listę Produktów Tradycyjnych. Ich wytwórcy zostali uhonorowani Laurami Promocyjnymi przez wicemarszałka Grzegorza Kapustę i dyrektora Departamentu Rolnictwa i Środowiska – Sławomira Struskiego.
Reprezentantem naszego regionu był Gminny Ośrodek Kultury w Borkach z/s w Woli Osowińskiej z gminy Borki, który otrzymał laur za potrawę Podcos. Głównymi składnikami tego dania są : kasza jęczmienna, kapusta, koper, szczypior i słonina.
W czasie przerwy na stoiskach promocyjnych odbyła się degustacja produktów regionalnych i tradycyjnych w województwa lubelskiego. Uczestniczki wyjazdu poprzez udział w konferencji dowiedziały się jaki drzemie potencjał w rejestracji ich działalności i jakie są korzyści wynikające z Rolniczego Handlu Detalicznego.