W dniu 30 maja 2022 r. na obszarze Lokalnej Grupy Działania „Zapiecek” odbyły się warsztaty kulinarne w ramach realizacji projektu współpracy pn. Zasmakuj w Tradycji- Lubelski Szlak Kulinarny. W warsztatach wzięło udział 10 osób, reprezentujących szlak kulinarny na obszarze Lokalnej Grupy Działania „Zapiecek”. Celem warsztatów było udoskonalenie umiejętności sporządzania potraw typowych dla kuchni regionalnej przy wykorzystaniu produktów i składników pochodzących od lokalnych dostawców.
Warsztaty składały się z panelu teoretycznego dotyczącego tradycyjnych potraw oraz panelu praktycznego. Panel praktyczny obejmował wspólne przygotowywanie tradycyjnych potraw m.in. rzodkiewkowa poczekajka z razowymi grzankami, placuszki ziemniaczane z serem pleśniowym i gruszką, rzodkiewkowe pesto, sałatka z pomarańczy i cykorii.
Wszystkie potrawy zostały przyrządzone pod okiem p. Eli i Jerzego Wójcik, którzy dzielili się z uczestnikami wiedzą i umiejętnościami kulinarnymi. Przygotowane potrawy przywołały smak i zapach dawnych czasów. Zajęcia zakończyła degustacja przygotowanych potraw.
Uczestnicy wysłuchali ciekawostek kulinarnych oraz otrzymali cenne wskazówki od doświadczonego kucharza, który pokazał jak dobierać produkty, żeby w łatwy i szybki sposób skrócić czas spędzony w kuchni. Przekazał jak świadomie można kontrolować jakość i skład sporządzanych przez nas potraw.
Autorami zdjęć są LGD Zapiecek i p. Magdalena Kiewel z Gryzli Bar