Aktualności

Pokazy Kulinarne w Restauracji ,,Pauza”

Kolejnym przystankiem na Lubelskim Szlaku Kulinarnym była Restauracja ,,Pauza”, gdzie 12 października 2022r. odbyły się pokazy kulinarne ,,Zasmakuj w Tradycji”. „Pauza” to nowoczesne,  jasne i przestronne wnętrza zaprojektowane przez popularną architektkę. Pan Daniel, właściciel restauracji, swoją wiedzę i doświadczenie zdobywał w największych i najpopularniejszych restauracjach w kraju.

Z głębokim smutkiem i poczuciem osamotnienia przyjęliśmy informację o śmierci Zbigniewa Sznury, członka zarządu Lokalnej Grupy Działania Zapiecek w latach 2008 – 2012, społecznika, samorządowca, człowieka dobrej woli i dobrego czynu, naszego kolegi i przyjaciela. Rodzinie, Przyjaciołom, Bliskim składamy wyrazy współczucia.

Kolejny etap prac nad Lokalną Strategią Rozwoju

Dzisiaj mieliśmy okazję spotkać się z młodzieżą I Liceum Ogólnokształcącego w Radzyniu Podlaskim.  To kolejny etap prac nad naszą Lokalną Strategią Rozwoju. Chcemy aby każdy mógł się wypowiedzieć jak w przyszłości będzie wyglądał Powiat Radzyński.

Badanie ankietowe, które przeprowadziliśmy pozwoli szeroko zmierzyć społeczne postrzeganie problemów, potrzeb i potencjałów obszaru LGD, w tym grup szczególnie istotnych.

Zebrane informacje pozwolą na zaplanowanie rozwiązań, które w największym stopniu przyczynią się do poprawy jakości życia mieszkańców na obszarach wiejskich.

 Bardzo dziękujemy Pani Dyrektor Ewie Grodzkiej oraz uczniom z I Liceum Ogólnokształcącego w Radzyniu Podlaskim.

ZAPROSZENIE NA WYJAZD STUDYJNY „NATURA-EKOLOGIA-TRADYCJA”

ZAPROSZENIE NA WYJAZD STUDYJNY „NATURA-EKOLOGIA-TRADYCJA”

Lokalna Grupa Działania „Zapiecek” serdecznie zaprasza przedstawicieli biur turystycznych, pilotów, przewodników, dziennikarzy, potencjalnych turystów spoza obszaru LGD a także mieszkańców obszaru LGD „Zapiecek” oraz LGD „RAZEM” do udziału w bezpłatnym wyjeździe po obszarze LGD „Zapiecek” w dniu  7 października (piątek) 2022 r.

Pokazy kulinarne w Bistro Wrząca Woda

Podążając Lubelskim Szlakiem Kulinarnym „Zasmakuj w Tradycji” 29 września 2022r.  zawitaliśmy w Bistro „Wrząca Woda”, którego właścicielem jest p. Artur Bober. To klimatyczne miejsce z autorskim menu Artura, który wiele lat jeździł po świecie, uczył się gotowania, by po latach wrócić do Radzynia Podlaskiego i stworzyć smaczne i nowoczesne menu zakorzenione w tradycji.

Publikacja promująca Lubelski Szlak Kulinarny ,,Zasmakuj w Tradycji”

W ramach projektu pt . „Zasmakuj w Tradycji – Lubelski Szlak Kulinarny” powstała publikacja promująca Lubelski Szlak Kulinarny. Projekt powstał dzięki współpracy pięciu Lokalnych Grup Działania z terenu Lubelszczyzny w tym LGD ,,Zapiecek”. Szlak został wytyczony na terenie powiatów lubelskiego, radzyńskiego, krasnostawskiego, kraśnickiego i biłgorajskiego.

Spotkania konsultacyjne dotyczące opracowania Lokalnej Strategii Rozwoju na lata 2023 – 2027

Lokalna Grupa Działania „Zapiecek” serdecznie zaprasza organizacje pozarządowe, przedstawicieli jednostek samorządu terytorialnego, lokalnych liderów, przedsiębiorców oraz wszystkich mieszkańców zainteresowanych przyszłością i rozwojem naszego obszaru do udziału w otwartym spotkaniu konsultacyjnym dotyczącym opracowania Lokalnej Strategii Rozwoju na lata 2023 – 2027.

  • Gminna Biblioteka Publiczna w Borkach (ul. Spółdzielcza 1 ), 29 września 2022 r. godz. 15.00
  • Biuro LGD ,,Zapiecek”  (ul. Ostrowiecka 17/21 pierwsze piętro), 29 września 2022 r.  godz. 17.00